Naar volgende pagina

Lakenvelder

Afgelopen 15 jaar heb ik diverse kleurmuizen op evenementen op de foto mogen zetten. Eèn van de prachtige varianten is de lakenvelder.

De lakenvelder kennen wij als een runderras en is herkenbaar aan de witte band tussen de voor- en de achterpoten om de borst en rug. Door jarenlange selectie hebben fokkers bij de kleurmuis de lakenvelder tekening gefokt. En de lakenvelder is in Nederland een erkende tekening en mag op de show in alle erkende kleuren aangedragen worden.

In de standaard staat dat de kleur van de snorharen, oren, ogen, benen en voetzolen en nagels overeenkomstig de kleur moet zijn. Er is nu, anno 2018, een discussie over de poten wel of niet wit mogen zijn. Bij veel exemplaren is dit het geval. In de standaard staat dat de band midden van het lichaam moet bevinden en dat deze circa 2 centimeter breed moet zijn. En dat de belijning strak moet zijn.

Laten we een aantal lakenvelders bekijken die ik afgelopen jaren op de foto heb gezet.

Deze lakenvelders zijn op verschillende momenten en evenementen op de foto gezet. Maar je zou maar een keurmeester zijn die ze allemaal achter elkaar moet keuren. Welke vind jij het mooist?

Martin Braak

Geschreven voor de website van de Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging. Meer lezen over de kleurmuis? Bezoek ook de site van de vereniging!