Naar volgende pagina

De rat versus de muis

Veel mensen weten eigenlijk helemaal niet het verschil tussen de rat en de muis. Ze hebben beide grote ronde oren, een staart, voeten die op elkaar lijken en beide twee ogen en snorharen. Het is niet zo vreemd dat mensen dit niet weten. In het dierenrijk zijn de muizen en ratten "familie" van elkaar (familie Muridae). Muizen en ratten hebben eenzelfde bouw en het gedrag lijkt op elkaar. Er is één heel groot verschil: ratten zijn groter dan muizen.

Maar als je goed kijkt, zul je zien dat naast de grootte ook andere verschillen zijn. Zo zijn ratten veel aanhankelijker en rustiger dan muizen. De oren van de muizen zijn in verhouding met het totale gezicht veel groter en staan meer naar voren. Natuurlijk is het gewicht ook anders. Ratten zijn veel zwaarder en intelligenter. Genetisch gezien zijn de verschillen zelfs mega groot. Dit is namelijk veel groter dan als je de mens met de chimpansees vergelijkt. De laatste gemeenschappelijke voorouder van mensen en chimpansees leefde ongeveer zes miljoen jaar geleden. Voor muizen en ratten geldt dat hun laatste gemeenschappelijke voorouder dertig tot veertig miljoen jaar geleden leefde. Qua DNA zit tussen mensen en chimpansees slechts 2% verschil. En apen zijn geen kleine mensen.

In de taxonomie worden muisachtigen (Muridae) verdeeld in echte muizen en echte ratten. Het komt eigenlijk hier op neer: alles wat kleiner is dan 13-15 centimeter wordt in het dierenrijk tot de muizen gerekend en groter tot de ratachtigen.

Taxonomie

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Rodentia (Knaagdieren)
Familie: Muridae (Muisachtigen)

Geslacht: Mus (Echte muizen)
Geslacht: Rattus (Echte ratten)

De familie Muridae kent plus minus 1.500 (onder)soorten. De kleinste is de Afrikaanse dwergmuis (5 centimeter lang) en de grootste is de reuzeschorsrat (50 centimeter lang).

Een bruine rat zoals die in de natuur uitziet


Reverentie / artikel: Een muis is absoluut geen kleine soort rat (http://www.knaw.nl)