Naar volgende pagina

Huisvesting

Muizen kan je in verschillende kooien in verschillende maten en vormen huisvestigen. Zo heb je naast de standaard rechthoekige bakken ook kooien met één of zelfs meerdere verdiepingen. Ook zijn er kooien met een hele hoge doorzichtige bak. Dit zodat ze niet al te veel kunnen smeren, maar wel de mogelijkheid hebben om te klimmen. Ook zijn er duna's. Dit zijn hele langwerpige kunststofbakken die grotendeels overkapt zijn. Ze zijn minder geschikt omdat er geen goede ventilatie aanwezig is. Dit geldt eveneens voor een glazenbak of aquarium. Er zijn ook mensen die een oude vogelkooi of een volière gebruiken. Eén ding is waar je bij stil moet staan. De grootte en de inrichting is belangrijker dan het uiterlijk.

Kooigrootte

Hoe groot de kooi moet zijn, is afhankelijk van hoeveel muizen je erin wilt houden en hoe je de kooi wilt indelen. Natuurlijk moet de muis alle vrijheid van bewegen hebben en ook kunnen staan. Dat is de reden dat de kooi minimaal 15 cm hoog moet zijn en 40-50 cm breed. De laboratorium bakken waarin muizen worden gehouden zijn daarom meestal 43 x 26 x 15 (l x b x h). Maar dit zijn wel zeer kleine maten wat voor huisdieren niet wenselijk is. De door PVH geadviseerde minimale maat bedraagt 50x30x30. Maar beter is om een groter kooi te nemen van 80 cm lang en mooi is dat de kooi ook hoog is zodat je brugjes en touwen in kunt maken waarover de muizen kunnen lopen en klimmen. Muizen zijn immers goede klimmers en genieten van de vrije ruimte.

Maar hoe zit het wettelijk? Sinds 1 juli 2014 is het besluit houders van dieren ingevoerd. Daarin zijn wettelijke regels opgenomen met betrekking tot het houden en fokken van huisdieren waaronder de muis. Artikel 1.6 beschrijft de randvoorwaarden waaraan de huisvesting moet voldoen. Daarin staat dat de bewegingsvrijheid van een dier niet op zodanige wijze beperkt mag worden waardoor onnodige lijden of letsel wordt toegebracht. En dat een dier voldoende ruimte moet krijgen voor zijn fysiologische en ethologische behoeften. Samengevat betekent dit dat de kooi zodanig groot moet zijn dat de muis vrij kan bewegen, zowel in lengte als hoogte.

Artikel 1.8 gaat over de minimale voorwaarden van de huisvesting. De ruimte waarin de kooi staat, moet voldoende verlicht of verduisterd zijn om aan de ethologische en fysiologische behoeften van het dier te voldoen. De behuizing, waaronder begrepen de vloer, waarin een dier verblijft en inrichting voor de beschutting voor een dier zijn zodanig wijze ontworpen, gebouwd en onderhouden dat bij de dieren geen letsel of pijn wordt veroorzaakt en bevatten geen scherpe randen of uitsteeksels waaraan het dier zich kan verwonden. In de ruimte waarin een dier wordt gehouden, worden geen materialen en, in voorkomend geval, bodembedekking gebruikt die ongeschikt of schadelijk zijn voor het dier. De materialen moeten eenvoudig gereinigd en ontsmet kunnen worden.

Tralies

Als een kooi tralies heeft, dan mogen deze tralies niet te ver uit elkaar staan. Anders kunnen ze ontsnappen. Beste is dat de tralies niet meer dan een centimeter uit elkaar staan. Kijk ook goed bij de deurtjes. Er zijn kooien in de omloop die bij het deurtje een lange buigende opening hebben. Dit zijn plekjes waar muizen de mogelijkheid zien om te ontsnappen.

Horizontale tralies hebben een voorkeur ten opzichte van verticale tralies. Dit omdat horizontale tralies de muizen beter kan klimmen. Maar let erop dat niet te veel tocht aanwezig is. Dit omdat muizen gevoelig zijn voor tocht.

Dichte bakken zoals aquaria en plastic bakken zoals duna's

Voordeel van een aquaria is dat je de muizen heel mooi kunt bekijken. En bij een duna bak met een gekleurde plastic onderbak is dat minder. Voordeel van deze kooien is dat ze gemakkelijker schoon zijn te maken dan de traliekooien. En daarnaast is er minder last van te veel tocht. Echter, andersom kan ook het geval zijn. Dat er te weinig ventilatie is en binnen in de kooi erg gaat stinken. Je moet een combinatie hebben en van boven moet het niet te dicht zijn. Ook een nadeel van deze kooien is dat je geen klim materialen kunt inhangen.

Een combinatie van de twee kooien

Onder ander Ferplast verkoopt kooien zoals Ferplast Karat en Ferplast Favola waarbij de kooi opgesplitst is in een doorzichtige onderbak en een tralie bovengedeelte. Zo kan je de muizen heel goed zien, kan je materialen mooi in hangen en is de kooi qua onderbak eenvoudig schoon te maken. Deze kooien zijn in verschillende maten verkrijgbaar zoals de Ferplast Karat 60 cm (59,5 x 39 x 52,5 cm)

Bodembedekking

Op de markt zijn verschillende soorten bodembedekking te verkrijgen. Waar je op moet letten is dat de bodembedekking niet te scherp is. Scherp materiaal kan namelijk wondjes veroorzaken en dat kan leiden tot abcessen. Ook moet je op de zachtheid van het materiaal letten. Hoe zachter het materiaal, hoe fijner de muis het vindt. Daarnaast moet je letten dat het niet te stoffig is. De muis ademt dit namelijk in.

Houtvezel / zaagsel

Iedereen kent dit materiaal en het is een standaard product dat in elke dierenwinkel te koop is. Het is zacht en warm van aard en neemt vocht redelijk op. Dit materiaal is vaak erg stoffig.

Beukensnippers

Dit materiaal bevat minder stof dan houtvezel. Het is wat harder dan zaagsel en daarom wat minder prettig als nestmateriaal. Het is ook kouder dan zaagsel. Het neemt weinig vocht op en daardoor kan het snel vieze plekken ontstaan.

Geperste korrels / Back 2 Nature

Er zijn ook geperste korrels verkrijgbaar. Dit zijn korrels die geurtjes en vocht goed op kunnen nemen. Vooral de papieren versies zijn goed en niet te stoffig. Het materiaal is erg hard en niet prettig als nestmateriaal. Voorbeeld van dit product is Back 2 Nature. Voordeel is dat het stofvrij is en wanneer het nat wordt, het niet gaat stinken, maar het vocht inclusief geurtjes insluit. Vooral wanneer de muizen te snel gaan ruiken, is dit een goede oplossing.

Hooi en stro

Hooi en stro zijn producten afkomstig van het platte land en een nadeel kan zijn dat er ongedierte zoals mijt in kan zitten. Het is zacht en warm qua aard en goed als nestmateriaal te gebruiken. Het materiaal kan erg stoffig zijn. Het is ook goed als extra als nestmateriaal te geven. Advies is om het in een zakje of bakje in de diepvries te leggen zodat mocht er ongedierte inzitten, dit dood vriest.

Hemparade en aubiose (vezelhennep)

Dit product is erg populair aan het worden omdat het product nagenoeg stofvrij gemaakt is. Tevens is het zacht en warm van aard en neemt vocht zeer goed op. Het product neemt ongeveer 12x meer vocht op als zaagsel. Tijdens de verwerking wordt stof zoveel mogelijk eruit gehaald. Daarom zie je dat bij het vernieuwen van het bodemmateriaal minder stof in de lucht komt. Wel komt er later stof vrij wanneer de muizen het materiaal als nestmateriaal gebruikt of door de kooi rent. Tevens is dit materiaal biologisch goed afbreekbaar.

Het materiaal wordt veel in de paardenwereld gebruikt en zijn per baal van 10-15 kilo te koop. De prijs ten opzichte van de hoeveelheid is goedkoop. Dit product is helaas niet bij elke dierenspeciaalzaak te koop.

Link voor meer informatie over Hemparade: http://hempflax.com/
Link voor meer informatie over Aubiose: http://www.aubiose.nl/

No-smell

No-smell is een biologisch product wat zeer zacht en warm van aard is. Het neemt vocht en geurtjes goed op en is goed te gebruiken als nestmateriaal. Het bevat weinig stof. Het kan ook als extra nestmateriaal gegeven worden. Een nadeel van dit product is dat het erg duur is.

Schoonmaken van urineplekken



Wanneer de tamme ratten vaak op één plaats urineren, dan ontstaat er een urineplek wat zichtbaar kan zijn. Om dit eenvoudig en snel schoon te maken kan je CSI Spray Urineverwijderaar gebruiken. Dit werkt op basis van bacteriën en enzymen om urine aan te pakken op moleculair niveau. Het verwijdert naast de vlekken ook de geur.

CSI Urineverwijderaar is te koop bij DRDKnaagdierwinkel.nl, klik hier om naar dit product te gaan.

Plaats van de kooi

De kooi moet op een plaats staan waar geen zon komt en grotendeels tochtvrij is. Wanneer de kooi in de zon staat, dan stijgt de temperaturen in de kooi en gaat het vocht verdampen. Je moet je dit voorstellen dat je in de woestijn in de sauna zit. Ook mag de kooi niet naast de centrale verwarming of kachel staan.

Het beste is om de kooi niet op de grond te zetten. Op de grond is namelijk veel meer tocht aanwezig. Wanneer je honden en/of katten hebt, zorg er dan voor dat de kooi zo staat dat ze hiervan geen last hebben en veilig zijn.

Zet de kooi niet pal naast de televisie of de geluidsinstallatie. muizen horen vele male beter dan wij dat kunnen. Maar zet de kooi ook niet ergens waar je niet of nauwelijks komt. Het is namelijk leuk om naar de muizen te kunnen kijken.

Inrichting

Natuurlijk hoort in een kooi een voerbakje. Water kan gegeven worden in een waterbakje, maar een waterflesje is natuurlijk veel beter. Een waterbakje kan gemakkelijk vies raken. Om de muizen te vermaken kan je de kooi inrichten met huisjes, brugjes, hangmatten, touwen, stukken hout etc. Ze houden van bewegen en klimmen en het stimuleert hun natuurlijk gedrag. Muizen houden liefst van huisjes met meerdere uitgangen en daarnaast is dit goed voor de ventilatie. Daarnaast kan je ook een molentje inzetten. Ook al hebben ze een lange staart, ze kunnen hiermee heel goed omgaan. Het molentje moet dan wel muisgeschikt zijn en dat houdt in dat een molentje dicht moet zijn en niet uit tralies bestaat. Anders kan er een ongelukje eenvoudig gebeuren zoals dat een pootje wegzakt of een stuk staart tussen het molentje komt. Ook kan je gebruik maken van wc-rolletjes, keuken rollen of ander soorten buizen. Kartonen doosjes kan je gerust in de kooi zetten en worden door muizen ook gebruikt. Maar je kan ook denken aan een bloempot met opening. Ook zijn er ladders te koop waarmee je verhogingen kunt koppelen.