Colofon

Mijn naam is Martin Braak en kleurmuizen zijn dieren die ik nooit zelf gefokt heb. Ik ben specialist in hamsters en fok zelf voornamelijk dwerghamsters. In de jonge jaren, toen ik nog bij mijn ouders woonde, hadden wij, mijn broer Peter en ik, diverse dieren naast onze hamsters. Wij hebben tamme ratten, dikstaart gerbils, pluimstaart gerbils, woelmuizen, zebramuizen etc. gehad en gefokt. Ook hadden wij konijnen, katten en cavia's als huisdieren. Maar kleurmuizen was iets wat te veel stonk en zijn wij nooit actief mee bezig geweest. Begin jaren '90 waren we binnen de verening van Exotische zoogdieren en de Nederlandse Muizenfokkers Club (NMC) actief. NMC is qua naam twee keer aangepast en heet nu Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging (N.K.V.), waar ik vanaf 2005 webbeheerder van ben.

Mijn passie, knaagdieren en vooral hamsters, het schrijven over knaagdieren, programmeren en fotograferen heeft geleid tot verschillende websites. Afgelopen vijftien jaar heb ik op diverse evenementen prachtige foto's van prachtige kleurmuizen gemaakt. Op 2 juni 2010 heb ik www.Kleurmuis.nl geregistreerd met de intentie om de website te bouwen. Er kwam van alles tussen door waardoor dit niet gebeurde. In 2011 en 2012 heb ik mijn eigen website over hamsters hergeschreven en herbouwt. 2013 was het jaar dat ik voor mijn werk heel actief was waaronder een groot intern project. En 2014 heb ik de website van de vereniging geheel geüpdate. Toen begonnen de jaren van kommer en kwijl: mijn moeder kreeg in 2015 borstkanker, mijn vader kreeg in 2016 slokdarmkanker en is op 25 juli 2016 hieraan overleden. En in 2017 kreeg mijn moeder te horen dat ze alvleesklierkanker had met uitzaaiingen. Om toch "even" afgeleid te zijn, ben ik in 2016 begonnen met deze website over de kleurmuis. Ik heb toen de basis van de scripts gelegd en een aantal stukken geschreven. En dat deed ik soms naast het bed van mijn vader in het hospice. Na het overlijden van mijn vader lag het wederom stil. En tijdens de moeilijke tijden in 2017 heb ik het weer opgepakt, alleen heb ik het wederom niet afgerond. Het was in juni 2018 en in de zomervakantie 2018 dat ik veel werk heb verzet. De site heb ik in december 2018 afgerond. Oktober 2021 heb ik de website onderhuids aangepast zodat het mobiel vriendelijker is en sneller laad.

Mijn doel van deze website is het delen van de foto's en het delen van informatie. Het is tevens een leerproces voor mijzelf om zo veel over de kleurmuis te weten te komen. Ik hoop dat mensen wat aan mijn website hebben, dat jongen lezen over de muizen, dat zij spreekbeurten over de muizen houden en gebruik maken van deze website. Dat de kleurmuis passie in Nederland stimuleert. De kleurmuizen die op deze website staan, zijn overgroot deel gefokt door leden van de Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging. Zij zijn geselecteerd op gezondheid, karakter en uiterlijk. Als jij, na het lezen van mijn website, op zoek bent naar goede muizen, ga dan naar een evenement van de Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging en spreekt de fokkers daar aan. Zij helpen je graag.

Als jij kleurmuizen fokt en het jou leuk lijkt om te praten over deze dieren en mee te doen aan evenementen en keuringen, wordt dan lid van de Nederlandse Knaagdierenfokkers Verenining. Link van de website is www.KleineKnaagdieren.nl.

Martin Braak
December 2018, aanvulling oktober 2021