Naar volgende pagina

De aanschaf

Je wilt een tamme muis of wel een kleurmuis aanschaffen, waar moet je dan allemaal op letten? Als je op internet zoekt, vind je al snel de pagina van LICG over houden van huisdieren. En zij geven slechts beperkte informatie over hoe je muizen moet huisvestigen, maar geen enkel informatie over waarom je juist voor muizen moet kiezen en waar je ze beste kunt kopen.

Voordat je tot aanschaf overgaat

Voordat je tot de aanschaf van een muis overgaat, moet je eerst stil staan of de tamme muis wel voor jou geschikt is als huisdier. Laat het geen impuls aankoop zijn waar je later spijt van krijgt. Muizen kennen een bepaalde geur en je moet je realiseren dat ze meer ruiken dan bijvoorbeeld hamsters. Mannetjes ruiken meer dan vrouwtjes. Ook hier moet je bij stil staan.

Muizen zijn groepsdieren en kies daarom niet voor de aanschaf van één muis, maar voor meerdere muizen. Zij zijn gesteld op soortgenoten en alleen vindt de muis minder leuk. Muizen zijn geen dieren die je op je schouder kunt zetten en stil gaan zitten. Dat kunnen tamme ratten wel, maar muizen zijn totaal andere dieren. Je kunt ze uit de kooi halen en over je handen heen laten lopen. En het zijn leuke dieren om samen als groep in een mooie kooi te houden, speciaal ingericht zodat het kijkplezier vergroot. Je kunt ze in veel variaties krijgen en door verschillende kleuren en variaties te kiezen, kan je ze goed uit elkaar houden.

Voordat je tot aanschaf overgaat moet je ook goed nadenken waar je de kooi neer gaat zetten. De kooi moet tochvrij staan en niet te warm, ook niet te koud. Alhoewel ze daar wel goed tegen kunnen. De kooi moet minimaal 60 x 40 cm zijn voor twee muizen. Hoe groter hoe luxer en leuker. En hoe meer muizen je in één kooi huisvest, hoe groter de kooi moet zijn.

Er zijn mensen die allergisch voor muizen zijn. Vaak zijn die mensen niet allergisch voor de dieren zelf, maar bijvoorbeeld voor het voer, urine of de bodembedekking. Hier kan veel stof van afkomen. Voor huidschilfers kan je allergisch voor zijn, maar een muis is klein en heeft niet zoveel huidschilfers. Wanneer je een vermoeden hebt dat je allergisch kunt zijn of dat er andere gezinsleden zijn die allergisch kunnen zijn, laat dit dan eerst onderzoeken.

Muizen moeten dagelijks verzorgd worden. Wanneer je veel voer geeft en ze hebben een waterfles, dan kan het een dag zonder verzorging. Sta stil of je de muizen deze verzorging kan bieden. En sta ook stil bij de situaties wanneer van huis bent zoals vakanties. Wie verzorgt dan voor jouw muizen? Stem ook af met de persoon wie jij in gedachten hebt die de muizen gaat verzorgen als jij er niet bent. Want niet iedereen is gesteld op muizen.

Waar kan je muizen kopen?

Als je besloten hebt om over te gaan tot de aanschaf van muizen zul je een goed adres nodig hebben. Er zijn verschillende plekken waar je dan terecht kan. Ten eerste is daar natuurlijk de dierenwinkel. Daarnaast heb je ook mensen die muizen opvangen en weer herplaatsen. Ook zijn er evenementen en dierenshows waar kleurmuizen aangeboden worden en waar je veel keuze hebt. En dan zijn er nog legio aan mousery's. Voor al deze verschillende mogelijkheden geldt dat jezelf bij de aankoop een stuk verantwoordelijkheid hebt. Vraag aan de verkoper informatie met betrekking tot de geboorte, waar de muizen precies vandaan komen en hoe oud ze zijn.

Dierenwinkels

Niet alle dierenwinkels hebben muizen te koop en daarnaast worden hier vaak voedermuizen aangeboden. Vraag daarom de verkoper om informatie waar de muizen vandaan komen en of ze specifiek bedoeld zijn voor de verkoop als huisdier. Zo niet dan is de kans heel groot dat ze via de groothandel ingekocht zijn en de muizen bij hun geboorte en opgroeien in kleine kooitjes hebben gezeten zonder veel aandacht. En dat is niet wat je wilt stimuleren bij de aankoop van muizen. Net als de plofkip die je in de supermarkt links laat liggen, laat deze muizen ook links liggen! Deze muizen zijn ook bedoeld als voer en zullen dan ook als voer vaak eindigen. Ga het niet zielig vinden, want dat is geen reden om deze paar muizen te kopen. Net als je geen kippen in huis neemt omdat ze anders als voedsel eindigen. Wanneer het om een specialistische dierenwinkel gaat die kleurmuizen verkoopt waarbij hij informatie geeft dat ze van goede fokkers komen, kan je ze gerust kopen. Het verschil tussen muizen afkomstig van serieuze fokkers en groothandel is heel groot en voornamelijk te zien aan kleur en grote van de dieren.

Opvang van dieren

In elk land zijn er dierenasiels c.q. dierenopvang en zij vangen ook muizen op. Dit zijn liefhebbers die je kunt vergelijken met mensen die een dierenpension of asiel runnen. Deze mensen nemen muizen terug van andere die op een of andere manier niet meer in staat zijn hun dier nog verder te verzorgen. Ze nemen deze liefdevol op en zorgen dat de dieren weer terug geplaatst worden. Ook hier ben je zelf verantwoordelijk voor je keuze. Je weet nooit precies waar de muis precies vandaan komt. Maar ook hier kun je alle vragen stellen die je nodig vindt. Vaak word je, nadat je een muis of muizen overgenomen hebt, lange tijd begeleid en kan je altijd weer terugvallen op de opvang.

Mousery’s

Mousery's zijn mensen die thuis kleurmuizen fokken en vaak gericht op aantal variëteiten om deze te verbeteren en hiermee te showen op evenementen. Zij brengen veel tijd met hun muizen door en de kleintjes komen direct met mensen in contact. Deze muizen zijn daarom bij aanschaf al wat tammer en hebben een veel mooier bouw. Er zitten tussen de mousery's grote verschillen. De één gaat wel naar de shows en de ander niet. Zo bieden aantal hun dieren wel aan op marktplaats en anderen weer niet. Een deel van de fokkers zijn actief op Facebook en laten hun muizen zien in de hiervoor bedoelde groepen. Of hebben als mousery een eigen pagina. Wanneer je bij een mousery muizen koopt, vraag dan hoe en waarom de fokker ze fokt. En of hij ook een stamboom bijhoudt en eventeel of jij deze mag inzien. Maar ook hier geldt dat je goed naar de gezondheid moet kijken.

Aankoop op een beurs of dierenshow

Op een dierenshow worden vaak dieren aangeboden van liefhebbers of handelaren. Op deze evenementen zijn er, naast een ingangscontrole op ongedierte, geen controle van de herkomst van de dieren. Immers iedereen kan en mag daar verkopen. Mocht je besluiten om hier muizen aan te schaffen, vraag dan hier ook waarom de persoon muizen fokt, hoe hij ze huisvestigd en waar hij precies de muizen vandaan heeft. En neem een visitekaartje mee of schrijf zijn of haar contactgegevens op zodat je later contact op kunt nemen indien je vragen hebt.

Voorzorgmaatregelen voor het ophalen

Het is zo ver, je gaat je nieuwe muis of muizen ophalen! Maar wat moet je allemaal voorbereid hebben?

Vergeet niet een transportbakje mee te nemen. Je nieuwe muis moet op de terugreis vervoerd worden.

Wanneer de reis lang duurt, dan kan je beste een stukje appel of een stukje komkommer in het transportbakje leggen. Onderweg kan de muis honger of dorstig worden.

Ook moet je van te voren een kooi klaar zetten. Je kan het beste de kooi helemaal van te voren inrichten. Wanneer je thuis komt is het voor de muis prettig om direct in zijn kooi gezet te worden zodat hij direct kan rusten. Een reis is natuurlijk niet iets wat heel gewoon is en kan best stressvol zijn. Wanneer je hem aan een nieuwe groep wilt introduceren, dan kan je beste later doen zodat de muis van de reis bijgekomen is en op een moment dat je een aantal uren de tijd hebt om erbij te blijven. Beste moment om te introduceren is in de ochtend omdat ze minder actief en fel zijn.

Wanneer je een muis in de dierenwinkel koopt, dan kan je natuurlijk alle benodigdheden ter plaatse kopen. Ga van te voeren eerst eens heen om te kijken wat je allemaal wilt kopen en kijkt goed of het wel geschikt is. Zo voorkom je impuls aankopen en/of verkeerde aankopen. Zie bij het onderdeel de huisvesting voor meer informatie met betrekking tot de mogelijke kooien.

Het ophalen

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om bij een fokker een muis te kopen, kijk dan goed of het om een goede fokker gaat. Maak een praatje en vraag waarom hij muizen fokt. En hoe hij ze behandeld en verzorgd. Je krijgt dan een indruk of het om een serieuze fokker gaat die met een passie de muizen fokt. Er zijn namelijk ook mensen die zich voor doen als fokkers, maar eigenlijk 'broodfokkers' of voederdieren fokkers zijn. Het kan best verdienstelijk zijn om af en toe aan de deur wat muizen te verkopen. Vooral als het om speciale variëteiten gaat.

Kijk goed welke muis je neemt. Ook als je via bijvoorbeeld Marktplaats een muis van iemand overneemt. De muis moet geen wondjes hebben en moet gezond uitzien. Inspecteer de muis daarom goed en beoordeel of de vacht glansend eruit ziet en oogjes helder zijn. De ogen, oren, neus en anus moeten schoon zijn. Let ook op dat de muis niet te veel krapt en of de oortjes niet kapot zijn. Dat kunnen namelijk een tekenen zijn dat de muis mijt heeft. Vraag ook naar de leeftijd van de muis. Luister ook naar het geluid als hij ademt. Een gezonde muis ratelt niet bij het ademhalen. Ook moet de muis nieuwsgierig zijn.

Vraag de fokker of er mogelijk problemen zijn of te zijn verwachten. Een fokker kent haar fokdieren goed en kan je over eventuele gevoeligheden bijpraten. Je bent dan zo op de hoogte waar je op moet letten.

Wanneer je een bepaald geslacht wilt hebben, bereid dit dan goed voor. Het kan voorkomen dat een verkoper van een dierenwinkel niet goed weet hoe je dit kan zien en je een muis van het andere geslacht meegeeft.

Pas op dat je niet een zielige muis neemt, met alle consequenties van dien. Een muis die kleiner dan de rest is en zielig overkomt, daar kan iets mis mee zijn. En wanneer je vermoedt dat de muis ziek is of bijvoorbeeld mijt heeft, probeer je dan te beheersen en laat de muis waar hij is.