Naar volgende pagina

Speeltjes

Muizen zijn actieve dieren en het is niet alleen om muizen bezig te houden, maar het inrichten van de kooi met verschillende speeltjes en ander materialen maakt het ook leuker om naar te kijken. Verschillende voorwerpen kunnen ook dienen voor een slaapplaats. In de dierenwinkel of online bij een webshop voor dierenbenodigdheden kan je veel leuke dingen kopen. Maar ook van huisafval kan je materialen gebruiken.

Buizen, wc/keuken-rollen en lege verpakkingsdoosjes

In de kooi kan je allelei soorten buizen en rollen inleggen. Muizen zullen dit leuk vinden en het gebruiken om te verstoppen, om in te gaan liggen en natuurlijk om het te slopen. Ook zijn er verpakkingsdoosjes die je heel leuk in de kooi kan leggen. Je kunt er één of twee deurtjes in maken zodat het een verstoppingsplaats wordt. Ook zou je wat lekkers in kunnen leggen zodat wanneer ze erin gaan, er een verrassing ligt. Een bloempot kan ook hiervoor dienen. Als je daar een deurtje in maakt kan het heel goed als huisje dienen. Wel moet je letten dat er geen scherpe randen aanzitten waaraan muizen kunnen bezeren. Eierdoosjes, een glazen potje, etc. kunnen ook als materialen gebruikt worden.

Hangmatjes en lapjes stof

Ook laptjes stof kunnen goed als nestmateriaal dienen. Ze vinden het heerlijk om zowel onder als erop op een lapje stof te liggen. Zo kan je kleren op een leuke manier hergebruiken. Ook zijn er speciale hangmatjes voor muizen te koop. Deze zijn niet bij elke dierenwinkel te verkrijgen, maar zijn wel gemakkelijk te vinden op internet. Deze hangmatjes kun je in de kooi hangen en de muizen kunnen hier lekker in slapen. Ook kan je natuurlijk van een stuk broekspijp of mouw eenvoudig een hangmatje maken.

Loopwiel

Wie dacht dat alleen hamsters in een molen lopen, heeft het mis! Ook muizen vinden het leuk om in een molen te lopen. Het is geen noodzaak, mits de muis voldoende beweging heeft. Maar pas op bij de aanschaf van een loopwiel, zoals ze ook wel worden genoemd. Het moet wel een loopwiel zijn die voldoet aan de eisen: groot genoeg en een dichte molen. Ze mogen geen open spijlen hebben, anders kan de staart of een pootje tussen komen met alle gevogen van dien. Ook de stang moet afgeschermd zijn. Voorbeelden van goede loopwielen zijn Wobust wodent wheel, Super pet Giant Comfort Wheel en Silent Spinner.

Huisjes van hout of plastic

In plaats van een kartonnen doosje of een bloempot zijn in de dierenwinkel of online ook diverse huisjes van hout of plastic te koop. Schaf wel een huisje met twee of meer openingen zodat de ventilatie goed is. Ze slapen graag in een huisje. Maar houdt ook rekening mee dat ze hun behoeften in dit huisje kunnen gaan doen en dat het goed schoon gemaakt kan worden. Alles van hout is lastig om goed schoon te maken.

Overvolle kooien

Het is leuk om de kooi helemaal compleet in te richten. Een huisje, een kooi, hangmatjes, diverse buizen, een loopwiel, klimtouw en klimnet. Maar houdt rekening met de kooiruimte en dat er nog voldoende ruimte overblijft om te kunne bewegen.